Ministerstvo životního prostředí aktualizovalo seznam živočichů a rostlin, které nepatří do našeho životního prostředí. Zároveň vydalo návod, jak se s nimi vypořádat – s vidličkou a nožem. Kuchařka zatím obsahuje jen ochutnávku, a proto se těšíme na pokračování.

Jestli to myslíte s ochranou přírody vážně, měli byste si připravit žaludky. Ministerstvo životního prostředí totiž přineslo nový seznam invazivních druhů. A zároveň vydalo první stránky kuchařky, která radí, jak se s nimi máme v budoucnu vypořádat. Přesně po vzoru jihoamerických států, kde je řada zde nevítaných návštěvníků doma.

Návod ministerstva životního prostředí si v ničem nezadá s výzvami k boji proti “americkému brouku” v padesátých letech minulého století. Doba přesto pokročila. Na mandelinku bramborovou si tehdy ještě nikdo neměl brát příbor. V minulém století se invazivní druhy pálily v ohni. Dnes by se měly jíst.

Je libo želví polévku, nebo raději pečeni z mývala?

“Na následujících stránkách může každý, kdo to myslí s ochranou přírody vážně, prostudovat karty invazních druhů i to, jak se proti nim bránit. Třeba i tím, že se nechá inspirovat našimi recepty a z invazních druhů připraví báječné pokrmy,” píše v úvodu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministr zatím do kuchařky zařadil jen vyloženou ochutnávku. Čtenáře navnadil různými úpravami křídlatky, netýkavky, škumpy a šruchy, tedy rostlinných druhů. K dispozici má ale mnohem více možností, které by si zasloužily pozornost – mezi invazivní druhy patří například norek, ondatra, mýval severní, tři druhy veverek, ale i krab čínský, pět druhů raků (neplést si je s těmi chráněnými) nebo želva nádherná.

Opravdu se těšíme na pokračování, protože globální oteplování nám rozšíří kuchařku o značné množství především hmyzích receptů.